Borajánló a húsvéti sonka mellé

 

Közeledik a Húsvét, melynek természetese velejárója, hogy elkezdünk a különböző sonkákról és a hozzájuk passzoló borokról beszélni.

Hazánkban régi tradíciókra épül a sonkakészítés, sózzák, pácolják és füstölik azt minden mennyiségben. Itthon elterjedtebbek a nedves, sólében érlelt sonkák, azonban a levegőn szárított változatoknak is egyre nagyobb a népszerűsége. Mivel napjainkban egyre több kiváló sonkát készítenek a hazai termelők, érdemes tőlük választani az ünnepi asztalra. A magyar sonkához egy érett, testes olaszrizling, vagy könnyű pinot noir, kadarka mindig jó választás lehet. Tamás Tibor sommerlier-nk most 3 kiváló hazait ajánl a húsvéti ebédek és vacsorák mellé, melyeket az N28 borshopjában még meg tudtok vásárolni akár az ünnepek alatt is.                                          

2 HA Shiraz 2019,  Badacsony

A Szent György-hegyi Tarányi dűlő délnyugati fekvésű részéről származó shiraz ültetvény terméséből készült bor 12 hónapon át érlelődött többségében használt kishordóban. Félreismerhetetlen fajtajelleg, mély egészen lekváros illat, sűrű szövésű, tanninban gazdag korty érzet, finom hordófűszerek és egy nagy adag mineralitás. Megjelenésében lilás-feketés színárnyalatú, illatában dominálnak a fűszeres-borsos jegyek. Maga a csoda.

 

Barta Öregkirály Dűlő Furmint 2015, Tokaj

A 2015-ös Öreg Király dűlő furmint az újratelepítés utáni tizedik, jubileumi szüretből készült egy 500-literes, gőzzel hajlított Trust hordóban. Szép egyensúllyal, tisztán és elegánsan fejezi ki Tokaj vezető szőlőfajtáját és a Barta pince egyedülálló mádi termőhelyét. Illatában érett sárga gyümölcsök, lédús őszibarack, ropogós kenyérhéj, megbúvó kamillavirág. Ez nem szimpla beszélgetős bor, itt figyelni kell, hátradőlni és újból kóstolni. Vibráló savak kísérik a kortyot, magával ragadó komplexitás, határozott teltség, ásványosság, hosszú marcipános lecsengéssel.

 

Von Beőthy Olaszrizlin 2019, Badacsony

A Von Beőthy Pince bővelkedik nemzetközi elismerésekben is, hiszen 2010-ben a VinCe nemzetközi borkiállításon a Pinot noir 2007 évjáratú boruk elnyerte a Kiállítás Legjobb Bora címet, melyet számos más hazai és nemzetközi elismerés követett. A Terra Hungarica alapító tagjai és 2015-ben borászuk, Beőthy János elnyerte a Magyar Sommelier Szövetség által alapított „Par Excellence” kitüntetést, a magyar gasztronómia és a magyar borászat terén végzett kiemelkedő munkásságáért. A 2019-es rizling egy izgalmas tétel borkapunkon, mely a borvidék egyik zászlós bora, gyümölcsös, friss, ásványos, hosszan lecsengő savakkal.