A hónap bora – Március – Somló Kincse Kézműves Kispince Juhfark 2021

 

A juhfark egy régi, magyar eredetű, a Somlón legendássá vált szőlőfajta. Érett fürtje közepesen nagy, kúpos-hengeres. Bogyója kicsi, fehér, pontozott, gömbölyded, hamvas, puha húsú, vékony héjú, leves. Bora illatos, zamatos, tüzes, harmonikus, határozott savú, zöldes-fehér, magasabb minőségű. Úgy általánosságban. De mit tud ezzel a szőlőfajtával kezdeni a Somló Kincse Kézműves Kispince?

A pincészetben természetes, kézműves borok készülnek, spontán erjesztéssel. Erjesztés során pedig kizárnak minden olyan tényezőt, mely a szőlőgyümölcs aromavilágát befolyásolná. A birtokalapító Andrási László 2005-ben vásárolta meg első területét, hogy ott valami újat alkothasson. Az álom egy olyan természetközeli, kézműves családi szőlőskert és borászat volt, ahol hagyományos művelésmódban, ősi Kárpát medencei fajtákból, természetes módon készülnek a borok. Kiemelt céljuk a régi, már-már elfeledett szőlőfajtáknak a visszaörökítése volt. Ennek eredményeként mára itt díszlik újra a legendás Gohér, terem a Bakator és további fajták is a régmúlt szőlőiből. Nem véletlenül kaptak helyet a pincészet borai az N28 Wine & Kitchen borlapján és borshopjának polcain is, hiszen kiemelten támogatjuk a kis tételes hazai borok népszerűsítését, egyik tulajdonosunk, Szentesi József pedig a rég elfeledett magyar szőlőfajták újratelepítésének úttörője volt.

„Boraink nem tudnak úszni, futni, vagy ugrani, így nem versenyeztetjük őket. Nem divatborok, így nem kívánjuk a fogyasztói trendeket sem követni. Bennük elsősorban a Somlót, a fajtát, a mikrokörnyezetet és magunkat próbáljuk bemutatni. Munkánkat nem az anyagi haszonszerzés motiválja, a célunk egyszerűen nem más, mint elvonatkoztatva minden tiszta, őszinte és szeretet vezérelte emberi tevékenységé: Az alkotás, vagyis az ég felé emelése annak, ami a sárból gyúratott!”  – mondta Andrási László borász.

A hónap bora márciusban pedig a pincészet egyik kiválóságára esett, a 2021-es juhfarkra, melyből csupán 353 palack készült, így nagyon limitált ideig érhető csak el.

A 2021-es Juhfark két szüreti időpontból, két területről készült bor házasításaként született. Friss citrusos illatokkal nyit, melyet érett mustos illatvilág egészít ki. Ízében bodzavirág, zöld és érett banánra emlékeztető aromák, majd méz és a tipikus füstös, sósság jelentkezik. Komoly, de érett savak, jelentős test és közepes alkohol. Kerekség, harmónia, de sokrétűség egyaránt jellemzi. Izgalmas bor. – ajánlja Tamás Tibor, az N28 sommelier-je.