JÚNIUS – A Hónap bora – Barta Öreg Király Furmint 2015

 

Szerencsről Mád felé tartva akaratlanul is elkapja tekintetünket a Király-hegy egyik legimpozánsabb és legmeredekebb részén fekvő birtok: az Öreg Király-dűlő. Ezt a területet már a 13. században is szőlőtermesztésre használták és a mai napig remek borok kerülnek ki innen. A Barta Pince alakulása óta a természetesség elvén készíti a borokat és évről évre olyan kiváló tételekkel reprezentálja magát, melyek világszinten is megállják helyüket. 

A 2015-ös Öreg Király dűlő 10. szüret Furmint az újratelepítés utáni tizedik, jubileumi szüretből készült egy 500-literes, gőzzel hajlított Trust hordóban. Szép egyensúllyal, tisztán és elegánsan fejezi ki Tokaj vezető szőlőfajtáját és egyedülálló mádi termőhelyét. Illatában érett sárga gyümölcsök, lédús őszibarack, ropogós kenyérhéj, megbúvó kamillavirág. Ez nem szimpla beszélgetős bor, itt figyelni kell, hátradőlni és újból kóstolni. Vibráló savak kísérik a kortyot, magával ragadó komplexitás, határozott teltség, ásványosság, hosszú marcipános lecsengéssel. Egy szelet comte sajttal kiváló párt alkot.

Már csak pár palack maradt ebből a remek évjáratból és azt mind nálunk, az N28-ban találhatjátok! Gyertek, kóstoljatok meg!