Februári furmint kóstoló

 

A borbarátok különleges időszaknak örülhetnek februárban, hiszen a Furmint Február alkalmával egy hónapon át kiemelten ünnepeljük a furmintot, amely a magyar borok egyik legnemesebb és legkarakteresebb képviselője. A szakirodalom szerint ugyanis egyértelműen Magyarországról származik, a legkorábbi írásos emlék 1571-ben említi. De ez nem egy szimpla ünnep, sokkal inkább egy hagyomány, amely a furmint fajta tiszteletére szolgál. A furmint ugyanis Magyarország egyik legismertebb és legnépszerűbb szőlőfajtája és pár évtizede csupán, hogy a Furmint fajtával önállóan, száraz borként, édes borként, szamorodniként sőt pezsgőként is találkozhatunk a borlapokon és a borszaküzletekben, no és persze nálunk, az N28-ban, hiszen híresek vagyunk a minőségi borok és a gasztronómiai élmények iránti elkötelezettségünkről.

Sommerlier-nk, Lisztes Ivett egy kiváló furmint borlapot állított össze erre a hónapra, melyen számos ritkaság is megtalálható, melyek közül most kettőt ki is emelnénk:

Barta ÖKD Furmint válogatás 2015

A Barta pince alakulása óta a természetesség elvén készíti a borokat. Arra törekednek, hogy e kivételes földdarabot a lehető legjobban megőrizzék a jövő generációi számára. A 2015. évi furmintmust egy magasabb cukortartalmú része félszárazon állt meg a spontán erjedés végén és annyira szépnek bizonyult, hogy külön tételként töltötték le. A „sima” furminthoz hasonló érlelést kapott és csodálatos lett. A 2017. évi a San Francisco-i Nemzetközi Borversenyen 95 ponttal kettős aranyérmet nyert, továbbá a verseny a legjobb furmintjának választották. Ez a tétel már nincs forgalomban, egyedül csak az N28 Wine & Kitchen borétteremben kapható.

Holdvölgy Meditation 2021

A Holdvölgy Birtok a világhírű Tokaji borvidék szívében, Európa mértani közepétől néhány kilométerre, Mádon található. A Mádi-medence talajtanilag, éghajlatilag, makro- és mikroklímáját illetően is különleges helyet foglal el a borászat világában, nem véletlenül kerülnek ki innen igazi különlegeségek. Itt, a borkategória 7. évjáratában két első osztályú történelmi dűlő alapanyaga találkozik. A Király-dűlő megszokottan magas minőségű szőlőgyümölcse mellett a Holdvölgy-dűlő 13-as parcellájának makulátlan, klónszelektált furmintját is magában hordozza ez a tétel. Illatában a fehér tea és a maracuja dominál, gyümölcsös illatot kölcsönözve az élménynek. Egy igazán megfontolt, klasszikus dűlőválogatás, mély tartalommal, a jelenben létezés tudatosságával. Izgalmas útravaló világmegváltó beszélgetésekhez.

Gyertek, kóstoljátok meg furmint válogatásainkat a hónap folyamán!