5+1 kivételes bor és pezsgőválogatás az ünnepi időszakra Szentesi Katalintól és Barta Károlytól

 

Lassan itt az év legszentebb, legünnepibb időszaka, mely magával hozza a nagy családi és baráti összejöveteleket, de e mellett a lecsendesedés és megnyugvás pillanatait is. Az ünnepi fogások mellé, vagy a fotelba bekuckózós estékhez most Szentesi Katalin és Barta Károly ajánl kis tételes, hazai bor és pezsgő specialitásokat.

„Nálunk hatalmas családi összejövetelek szoktak lenni. Ebben nőttünk fel. Testvérek, unokatestvérek, szülők, gyerekek, – amikor még éltek – a nagyszülők is, tényleg mindenki együtt ünnepel. Nagyon fontos számunkra, hogy közösen főzzünk, süssünk, hogy együtt éljük meg ezeket a boldog pillanatokat. Az évek során úgy alakult, hogy én vettem magamra a családösszetartó szerepét, így december 24-én nálam telik meg a lakás, és körbeülve a nagy asztalt végre igazán egymásra figyelhetünk. A párommal készítjük az ünnepi menüt, édesapám, Szentesi József pedig nagyon komoly borsort, igazi borkülönlegességeket állít össze a fogások mellé.” – mondta Szentesi Katalin, aki az egész éves pincészettel kapcsolatos pörgős teendők után ebben az időszakban a hosszú, nyugodt beszélgetéseket és meghitt pillanatokat keresi. A karácsonyi vacsora elengedhetetlen fogásai a kacsamájpástétom, a Wellington bélszín, a krumplifánk, a halászlé és az N28 Wine & Kitchen ikonikus baszk túrótortája.

 

„A különleges borokat és pezsgőket egyre többen választják tudatosan. Én őszintén csak azt kívánom mindenkinek erre az ünnepi időszakra, hogy legyen ideje egy pohár bort nyugodtan meginni a szerettei körében. Ennél nincsen fontosabb! Bevallom, mi karácsonykor nem vagyunk egy nagy borivó család, inkább vizet iszunk, maximum a halhoz bontunk fel egy kis furmintot és egy koccintás erejéig a kedvenc aszúnkat” – mondta Barta Károly, aki szintén hatalmas, 10 gyermekes családban nőtt fel. „A legfontosabb dolgokat a paraszti ősöktől, a családtól, szüleimtől, nagyszüleimtől tanultam. Az egyik legfontosabb: a munka öröme, valamint a munka, a család és a feltöltődés egyensúlyára való törekvés. Az ünnepi lecsendesedés erre tökéletes időszakot biztosít.”

 

Szentesi Katalin és Barta Károly az alábbi különleges tételeket ajánlják az ünnepi vacsora mellé:

 

Szentesi Zengő Pet-Nat 2021

Az egyik legősibb pezsgőkészítési módszer, melynek során a bor a palackban fejezi be az erjedést, így a szén-dioxid és a finomseprő a palackba zárva marad. Nyers pezsgő, citrusos és barackos jegyekkel rendelkezik. Ajánljuk halhoz, fehér húsú szárnyasokhoz. 

 

Barta Tokaji Furmint pezsgő 2017

A Barta Pincénél pezsgőt csak az e szempontból egyértelműen kiemelkedő évjáratokban készítenek: 2017 ilyen volt. Hosszú, szűrtnapfényes időszakok biztosították a fenolos érettséget és a jó egyensúlyt a gyümölcsben, magas és finom savú, ásványos, ropogós, ugyanakkor elegáns karakterű, 100% furmint alapbort pezsgősíthettek hagyományos módszerrel. Degorzsálás előtt 4 éven keresztül fejlődött együtt a palackban az élesztővel. Ajánljuk halhoz, fehér húsú szárnyasokhoz és disznóhúsból készült ételekhez könnyedebb körettel karöltve.

 

Szentesi Velence Cuvée 2018

Ez egy klasszikus Bordeaux Cuvée: Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és minimális petit verdot Sukoróról, két évig francia Boutes hordóban érlelve. Egy energikus, élő, vibráló magyar bordeaux-i. Meggyes pite, kókusz, tejkaramella, csokoládé, dohány, idővel kevés fekete ribizli bukkan fel benne. Kóstolva koncentrált, a dinamikus kortyot fényes savak és érett tanninok vezetik a hosszú utóízig. Nagy bor a pályája elején. Leginkább vörös húsokhoz, marhához (steak) és vadhúshoz illik.

 

Szent Donát Magma Kékfrankos 2019

A Magma kis méretű, nyitott kádakban spontán erjed. Az erjedés alatt végig hagyják héjon ázni, közben kézzel csömöszölik, majd préselik, tartályban ülepítik. Végül hordóba kerül, és 10-12 hónapig ott is érik, mielőtt újra tartályba, végül pedig palackba töltik. Vegetális illatában káposzta, kapor és feketeribizli. Tihany az egyetlen történelmi szőlőhegye a Balatonnak, ahol kizárólag vörösbor termelhető. A vulkanikus félsziget első számú fajtája a kékfrankos. Területeik a Külső- és Belső-tó körüli kráterfalain találhatók. A különleges mikroklíma és a vulkanikus talaj adja a MAGMA kékfrankos termőhelyi egyediségét. Kacsa-liba ételekhez, disznóhúshoz ajánlják jó szívvel, de magyaros, erősen paprikás ételekhez is remek választás, mint például a gulyás.

 

Cseri Legenda 2017

Merlot és Cabernet franc keveréke. Szenvedély, harmónia, a borászat TOP vörösbora! 21 napos héjon áztatás után került 12 hónapra új barrique hordókba. Mélysötét vörös színű, testes. Sötétbogyójú gyümölcsök, nugát, karamell és kávé ízjegyekkel. Egy szenvedéllyel telt bor, hosszú lecsengéssel. Fantasztikus szerkezet, édes tannin, a csokoládés-kávés gyümölcsbomba mellett szegfűszeg is fel-felbukkan.

 

+1

Bodrog Borműhely Mesés Furmint 2017

A pincészet édes birtokbora. Több dűlő válogatott késői szüretéből készül, magas cukortartalmú, részben töppedt vagy aszús szemeket is tartalmazó fürtökből. Az évjárat adottságait jól tükröző, magas cukortartalmú, de könnyedebb stílusú, természetes édes bor. A bor mézes, aszalt gyümölcsös jegyeket mutat, érett körtés illattal, melyet keretbe foglal egy finom hordó karakter. Szájban könnyed, finom, vibráló savval és kellemes édességgel. A aszalt gyümölcs itt is visszaköszön. Nem túlzó, arányos édes nagyon jó arányokkal, egyensúllyal. Süteményekhez, sajthoz, vagy hízott kacsa-libamájhoz tökéletesen passzol.

 

Azok számára pedig, akik szívesen vinnének ünnepi bor és pezsgőválogatást ajándékba, az N28 egyedi karácsonyi összeállításait ajánlják nagy szeretettel.